
Fördelarna med fermenterad mat
Jäsning innebär att förbättra hållbarheten på livsmedel med hjälp av mjölksyrajäsning. Metoden är gammal och känd i många olika kulturer. Fermentering förbättrar näringsvärdet i vissa livsmedel och kroppens förmåga att använda viktiga ingredienser. På grund av detta bör fermenterade livsmedel inte undvikas, utan snarare föredras.
En mängd olika grönsakskonserver som pickles, kimchi och surkål görs genom jäsning. Andra fermenterade livsmedel inkluderar yoghurt, ostmassa, ost, kärnmjölk, kefir och många ostar från mejeriprodukter. Även gjord av soja, Tempe, som är bekant för vegetarianer, är fermenterad.
Ett bra exempel på fermenterade drycker är kombucha , som är gjord på grönt te. Jäsning som process hör också till produktionen av kaffe, te, vin, öl och choklad. Den mest kända jästa maten i den finska mattraditionen är dock rågbröd bakat på surdeg.
Det viktigaste för tarmarna är matens mångsidighet, så att bakteriespektrumet blir heltäckande. Fermenterade livsmedel berikar bakteriepopulationen i tarmen eftersom magen får probiotika från dem. Tarmarnas tillstånd påverkar å andra sidan den allmänna uthålligheten och motståndet.
Var och en av oss vet hur mycket en symtomatisk mage påverkar vardagen.
Om det känns tråkigt nedanför naveln är mycket annat också svårt. En frisk tarm är också kopplad till ett bättre humör och mentalt välbefinnande.

Jäsning kan också göras hemma, så länge du kommer ihåg att vara noggrann med renheten i råvarorna och de verktyg som används för konservering, som burkar. Det mest bekymmersfria och enklaste sättet är att välja en färdig produkt av hög kvalitet.
Magen kan behöva vänja sig lite vid att smälta fermenterad mat innan bakteriepopulationen stärks. Det rekommenderas att initialt välja små portioner av fermenterad mat som tillbehör. Efter att din mun och mage vant sig kan det hända att du i framtiden alltid hittar en eller flera jästa rätter i kylen. 😄
👉🏻 Prova surkål med en ny twist!
Beställ Bionas gurkmejasurkål eller rödbetssurkål för ett test!
Beställ här!
Källor:
https://suomenterveysravinto.fi/blogi/suoliston-mikrobiota-tasapainoon-ruokavaliolla/
https://sydan.fi/fakta/fermentoidit-elintarvärke-ja-niiden-terveysväktning/
https://www.valio.fi/ruoka/vinkit-fermentointiin/
https://www.terve.fi/artikkelit/fermentointi-hellii-suolistoa
Suosituimmat tuotteet
Kuivan Silmän Omega, 1x120 kapslar
EyeOmega Finland OyTorra ögon älskar detta! Beställ Kuivan Silmän Omega nu bekvämt online! Produkten rekommenderas av optiker och är mycket effektiv. Se här bilder ta...
Katso kaikki tiedotOmega-3 för hundar, 500 mg, 120 kapslar
STR Nordic Private LabelTILLFÄLLIGT UTGÅTT! PRODUKTEN KOMMER SNART TILLBAKA! Beställ ett dubbelpaket för 32,90 € (ord. pris 39,80 €) ”Vår hund är väldigt kräsen med...
Katso kaikki tiedotIho & Silmät Omega, 60 kapslar
STR Nordic Private LabelBeskrivning Använda Ingredienser Torra ögon och trött hud? Huden blir torr och ögonen kliar mer i kallt väder. T...
Katso kaikki tiedotKarpalo+Koivu, 360 mg, 60 tabletter
STR Nordic Private LabelEtt kosttillskott med extrakt från tranbär, björkblad, blåbär och mjölktistel samt C-vitamin för att stödja immunförsvaret, särskilt för kvinnor . ...
Katso kaikki tiedotMustikka+, 125 mg, 60 tabletter
STR Nordic Private LabelMustikka+ är ett kosttillskott som innehåller blåbärsextrakt , aronia samt vitamin A och C som stödjer immunförsvaret och friska ögon. Beskr...
Katso kaikki tiedot
Kommentoi